43. heti Gasztrokultúra - Sütőtökkrémleves

43. heti Gasztrokultúra - Sütőtökkrémleves

 

 

A sütőtök tele van vitaminokkal, például A- és C-vitaminnal, amik erősítik az immunrendszert. Magas rosttartalma segíti az emésztést és jó hatással van a bélműködésre. Emellett antioxidánsai 

védik a sejteket, és hozzájárulnak a bőr egészségéhez is.

 

 

 

 

Legegyszerűbb vegán sütőtökkrémleves

 

Hozzávalók

krémleves

     2 ek napraforgó olaj

    1 db vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

 

 

    fahéj ízlés szerint

    gyömbérpor ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint

    chilipehely ízlés szerint

    75 dkg sütőtök

    2 közepes db burgonya

    1 l alaplé

    só ízlés szerint

    2 dl mandulatej

 

almás feltét

     1 db alma

    3 ek tökmag

    3 ek mandulapehely

    1 fél citromból nyert citromlé

    só ízlés szerint

    fekete bors ízlés szerint

    2 ek tökmagolaj

 

Elkészítés

krémleves

     Az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, és picit lepirítjuk. Jöhet bele a tisztított-kockázott sütőtök és a burgonya. Alaposan összeforgatjuk, majd tíz percet lefedve pároljuk.

    Felöntjük az alaplével, és ízlés szerint sózzuk - a sót mindenképpen az alaplé után tegyük a levesbe, hiszen annak sósságához kell igazodnunk.  Keverünk rajta egy jót, majd mérsékeljük a lángot, és lefedve puhára főzzük.

    Amikor minden puha, lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a mandulatej, amit érdemes több részletben hozzáadni, így elkerülve, hogy túlhígítsuk a levest. Végül visszatesszük a tűzre, és forralunk rajta egyet (de mivel nem tejtermékről van szó, ez a lépés akár el is hagyható).

 

almás feltét

     Egy tálkában összekeverjük a kockázott almát és a kétféle pirított magot. Sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és meglocsoljuk tökmagolajjal. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és a sütőtökkrémlevesre kanalazva tálaljuk.

 

Recept infó

    Előkészítés ideje: 15 p

    Főzés ideje: 30 p

 

 

Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók

 

    500 g kanadai sütőtök

    100 g burgonya

 

    2 közepes fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    80 g bacon (szeletelt)

    2 ek olívaolaj

    50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)

    2 db leveskocka (bio, zöldséges)

    3 ek tökmag

    150 ml főzőtejszín

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)

    1 l víz (forró)

 

 

Elkészítés

     A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.

    Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledodjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.

    Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.

    A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.

    Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még. Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

 

Recept infó

     Előkészítés ideje: 10 p

    Főzés ideje: 15 p

 

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/legegyszerubb-vegan-sutotokkremleves, https://www.nosalty.hu/recept/baconos-tokmagos-sutotokkremleves

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában