A sütőtök tele van vitaminokkal, például A- és C-vitaminnal, amik erősítik az immunrendszert. Magas rosttartalma segíti az emésztést és jó hatással van a bélműködésre. Emellett antioxidánsai

védik a sejteket, és hozzájárulnak a bőr egészségéhez is.
Legegyszerűbb vegán sütőtökkrémleves
Hozzávalók
krémleves

2 ek napraforgó olaj
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fahéj ízlés szerint
gyömbérpor ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
75 dkg sütőtök
2 közepes db burgonya
1 l alaplé
só ízlés szerint
2 dl mandulatej
almás feltét
1 db alma
3 ek tökmag
3 ek mandulapehely
1 fél citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
2 ek tökmagolaj
Elkészítés
krémleves
Az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, és picit lepirítjuk. Jöhet bele a tisztított-kockázott sütőtök és a burgonya. Alaposan összeforgatjuk, majd tíz percet lefedve pároljuk.
Felöntjük az alaplével, és ízlés szerint sózzuk - a sót mindenképpen az alaplé után tegyük a levesbe, hiszen annak sósságához kell igazodnunk. Keverünk rajta egy jót, majd mérsékeljük a lángot, és lefedve puhára főzzük.
Amikor minden puha, lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a mandulatej, amit érdemes több részletben hozzáadni, így elkerülve, hogy túlhígítsuk a levest. Végül visszatesszük a tűzre, és forralunk rajta egyet (de mivel nem tejtermékről van szó, ez a lépés akár el is hagyható).
almás feltét
Egy tálkában összekeverjük a kockázott almát és a kétféle pirított magot. Sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és meglocsoljuk tökmagolajjal. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és a sütőtökkrémlevesre kanalazva tálaljuk.
Recept infó
Előkészítés ideje: 15 p
Főzés ideje: 30 p
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
Hozzávalók
500 g kanadai sütőtök
100 g burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

80 g bacon (szeletelt)
2 ek olívaolaj
50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)
2 db leveskocka (bio, zöldséges)
3 ek tökmag
150 ml főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
1 l víz (forró)
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledodjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még. Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.
Recept infó
Előkészítés ideje: 10 p
Főzés ideje: 15 p
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/legegyszerubb-vegan-sutotokkremleves, https://www.nosalty.hu/recept/baconos-tokmagos-sutotokkremleves
Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában
